Brokuł
Brokuł znany i ceniony już w starożytnej Italii, do Polski przybył wraz z królową Boną. Uznany jest za jedno z najzdrowszych warzyw świata, a wszystko dzięki zawartym w nim witaminom, składnikom mineralnym i przeciwutleniaczom. Brokuły zawierają dużo witaminy A, C i kwasu foliowego. Są też dobrym źródłem wapnia i potasu.
Produkt głęboko mrożony.
Skład:
- Różyczki Brokuła 100%
Sposób przygotowania do spożycia:
Zamrożone brokuły wsypać do niewielkiej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli. Gotować do miękkości, a następnie odcedzić. Podawać na ciepło z masłem lub zarumienioną na maśle tartą bułką jako dodatek do drugiego dania.
Producent:
Zakład Przetwórstwa Owocowo - Warzywnego w Środzie Wlkp. Spółka z o.o.
Kijewo 39, 63-000 Środa Wlkp.
www.zpow.com.pl sprzedaz@zpow.com.pl
Warunki przechowywania (pod warunkiem nie przerwania łańcucha chłodniczego):
-6°C | 4 dni |
-12°C | 1 miesiąc |
-18°C i poniżej | do daty podanej nadrukiem na opakowaniu |
- chronić przed rozmrożeniem
- po rozmrożeniu nie zamrażać powtórnie
Średnia wartość odżywcza w 100 g: | Średnia wartość odżywcza w porcji 200 g: |
|
Wartość energetyczna | 158,38 kJ / 37,80 kcal | 316,76kJ / 75,60 kcal |
Tłuszcz | 0,40 g | 0,80 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,05 g | 0,10 g |
Węglowodany | 4,70 g | 9,40 g |
w tym cukry | 2,40 g | 4,80 g |
Błonnik | 2,30 g | 4,60 g |
Białko | 2,70 g | 5,40 g |
Sól* | 0,02 g | 0,04 g |
* Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Sposób przygotowania do spożycia:
SAŁATKA BROKUŁOWA
Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i smażyć na oliwie. Po przestygnięciu składniki wymieszać i polać jogurtem z posiekanym czosnkiem, sola i pieprzem.