Kalafior
Kalafior jest jednym z cenniejszych pod względem żywieniowym warzyw wykorzystywanych w naszych kuchniach. Poza ciekawym smakiem, charakteryzuje się też bogactwem witamin oraz mikro- i makroelementów. Dodatkowo jest źródłem błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Nie zawiera natomiast substancji mogących wywoływać alergie pokarmowe.
Produkt głęboko mrożony.
Skład:
- Różyczki Kalafiora 100%
Sposób przygotowania do spożycia:
Bez rozmrażania różyczki kalafiora wsypać do niewielkiej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli. Gotować do miękkości, a następnie odcedzić. Podawać na ciepło z masłem lub zarumienioną na maśle tartą bułką jako dodatek do drugiego dania.
Producent:
Zakład Przetwórstwa Owocowo - Warzywnego w Środzie Wlkp. Spółka z o.o.
Kijewo 39, 63-000 Środa Wlkp.
www.zpow.com.pl sprzedaz@zpow.com.pl
Warunki przechowywania (pod warunkiem nie przerwania łańcucha chłodniczego):
-6°C | 4 dni |
-12°C | 1 miesiąc |
-18°C i poniżej | do daty podanej nadrukiem na opakowaniu |
- chronić przed rozmrożeniem
- po rozmrożeniu nie zamrażać powtórnie
Średnia wartość odżywcza w 100 g: | Średnia wartość odżywcza w porcji 200 g: |
|
Wartość energetyczna | 138,27 kJ / 33,00 kcal | 276,54 kJ / 66,00 kcal |
Tłuszcz | 0,20 g | 0,40 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,03 g | 0,06 g |
Węglowodany | 4,50 g | 9,00 g |
w tym cukry | 2,30 g | 4,60 g |
Błonnik | 2,20 g | 4,40 g |
Białko | 2,20 g | 4,40 g |
Sól* | 0,05 g | 0,11 g |
* Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Sposób przygotowania do spożycia:
KALAFIOR Z SZYNKA
Różyczki kalafiora gotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie, odsączyć na sicie. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Układać warstwami różyczki kalafiora i pokrojona w kostkę szynkę. Całość polać śmietana rozmieszana z jajkami, natka pietruszki, sola i pieprzem oraz posypać startym serem. Zapiekać przez 15-20 minut w 180oC.