Marchew kostka
Marchew nie od zawsze była pomarańczowa. Obecna formę tego warzywa zawdzięczmy Holendrom, którzy wyhodowali ją w XVII w. Marchew, najbardziej ceniona jest dzięki zawartemu w niej karotenowi, który korzystnie wpływa na wzrok, szczególnie dzieci i osób starszych. Ponadto zawiera też witaminy z grupy B oraz witaminy C, E i K, a także wiele ważnych dla naszego organizmu składników mineralnych i błonnika.
Produkt głęboko mrożony.
Skład:
- Marchew Kostka 100%
Sposób przygotowania do spożycia:
Bez rozmrażania marchew wsypać do małej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru. Dodać trzy łyżki masła. Gotować pod przykryciem do miękkości. Rozgrzać 1 łyżkę masła, wymieszać z łyżką mąki, zasmażyć nie rumieniąc, wymieszać z marchewką, zagotować. Podawać na ciepło jako dodatek do drugiego dania.
Producent:
Zakład Przetwórstwa Owocowo - Warzywnego w Środzie Wlkp. Spółka z o.o.
Kijewo 39, 63-000 Środa Wlkp.
www.zpow.com.pl sprzedaz@zpow.com.pl
Warunki przechowywania (pod warunkiem nie przerwania łańcucha chłodniczego):
- 6°C | 4 dni |
- 12°C | 1 miesiąc |
- 18 °C i niższej | do daty podanej nadrukiem na opakowaniu |
Wartość odżywcza 100g:
Wartość energetyczna | 101 kJ / 24 kcal |
Białko | 0,9g |
Węglowodany | 7,8g |
Tłuszcz | 0,2g |
- chronić przed rozmrożeniem
- po rozmrożeniu nie zamrażać powtórnie
Średnia wartość odżywcza w 100 g: | Średnia wartość odżywcza w porcji 200 g: |
|
Wartość energetyczna | 180,17 kJ / 43,00 kcal | 360,34 kJ / 86,00 kcal |
Tłuszcz | 0,20 g | 0,40 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,04 g | 0,08 g |
Węglowodany | 7,80 g | 15,60 g |
w tym cukry | 4,60 g | 9,20 g |
Błonnik | 3,20 g | 6,40 g |
Białko | 0,90 g | 1,80 g |
Sól* | 0,17 g | 0,34 g |
* Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Sposób na Marchew Kostkę:
OMLET Z MARCHEWKĄ I NATKĄ PIETRUSZKI
1 opakowanie mrożonki „ Marchew Kostka”
6 łyżek wody
6 łyżek mąki
6 jajek
Klarowane masło
Marchew ugotować w osolonej wodzie i odcedzić, doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i poddusić na maśle. Składniki na omlet, poza białkami, zmiksować. Białka ubić na pianę i połączyć z masą jajeczną. Smażyć na klarowanym maśle. Omlet podawać złożony na pół z marchewką i natką pietruszki.