Marchew z groszkiem
Niezwykle smaczne połączenie dwóch warzyw, które idealnie pasują do wielu dań. Zielony groszek, będący bogatym źródłem witamin A, C i E, wykazujących właściwości przeciwutleniające, jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać komórki organizmu, a przez to przyspieszać starzenie.
Produkt głęboko mrożony.
Skład:
- Marchew 70%
- Groszek 30%
Sposób przygotowania do spożycia:
Bez rozmrażania mrożonkę wsypać do garnka i poddusić do miękkości w małej ilości osolonej wody z 1-2 łyżkami masła. Doprawić do smaku cukrem i solą, oprószyć mąką, zagotować. Podawać jako przystawkę do drugiego dania. Można również po ugotowaniu odcedzić, polać masłem lub zarumienioną na maśle tartą bułką.
Producent:
Zakład Przetwórstwa Owocowo - Warzywnego w Środzie Wlkp. Spółka z o.o.
Kijewo 39, 63-000 Środa Wlkp.
www.zpow.com.pl sprzedaz@zpow.com.pl
Warunki przechowywania (pod warunkiem nie przerwania łańcucha chłodniczego):
-6°C | 4 dni |
-12°C | 1 miesiąc |
-18°C i poniżej | do daty podanej nadrukiem na opakowaniu |
Wartość odżywcza 100g:
Wartość energetyczna | 164 kJ / 39 kcal |
Białko | 2,6g |
Węglowodany | 10,4g |
Tłuszcz | 0,3g |
- chronić przed rozmrożeniem
- po rozmrożeniu nie zamrażać powtórnie
Średnia wartość odżywcza w 100 g: | Średnia wartość odżywcza w porcji 200 g: |
|
Wartość energetyczna | 259,36 kJ/ 61,90 kcal | 518,72 kJ / 123,80 kcal |
Tłuszcz | 0,26 g | 0,52 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,08 g | 0,16 g |
Węglowodany | 10,35 g | 20,70 g |
w tym cukry | 6,37 g | 12,74 g |
Błonnik | 3,98 g | 7,96 g |
Białko | 2,55 g | 5,10 g |
Sól* | 0,12 g | 0,24 g |
* Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Sposób na Marchew z Groszkiem:
MARCHEW Z GROSZKIEM PO FLORENCKU
1 opakowanie mrożonki Marchew z Groszkiem
8 plastrów boczku wędzonego
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
„Marchew z Groszkiem” ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Czosnek posiekać, wymieszac z oliwa i wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać boczek i smażyć. W garnku wymieszać wszystkie składniki, doprawić i chwilę dusić. Gotowe danie posypać natką pietruszki.