Szpinak rozdrobniony
Szpinak dzięki dużej ilości łatwo przyswajalnego chlorofilu (roślinnego odpowiednika hemoglobiny) wzmacnia system nerwowy. Pomaga też osobom cierpiącym na zespół przewlekłego zmęczenia, zmniejsza ryzyko chorób trzustki, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia osoby ze skłonnością do anemii.Do innych, cennych składników żywieniowych, zawartych tym warzywie, należą witaminy, szczególnie kwas foliowy, którego w 100g szpinaku jest aż 1 mg oraz przeciwutleniacze takie jak luteina i beta-karoten.
Produkt głęboko mrożony.
Skład:
- Szpinak rozdrobniony
Sposób przygotowania do spożycia:
Taflę zamrożonego szpinaku przełamać na mniejsze kawałki. Rozpuścić dwie łyżki masła lub oleju, dodać szpinak i ogrzewać do rozmrożenia szpinaku. Doprawić według uznania solą, pieprzem i ząbkiem czosnku oraz śmietaną lub mlekiem. Podawać z jajkiem, omletem lub jako dodatek do dań mięsnych.
Producent:
Zakład Przetwórstwa Owocowo - Warzywnego w Środzie Wlkp. Spółka z o.o.
Kijewo 39, 63-000 Środa Wlkp.
www.zpow.com.pl sprzedaz@zpow.com.pl
Posiada też dużo przyswajalnego żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także niezbędnych makroelementów, takich jak sód, czy potas, kwas foliowy.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, chorób serca, pomaga uniknąć anemii, wzmacnia wzrok. Zawiera szczawiany, poleca się więc jedzenie go nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Najlepiej gotować go na parze, gdyż wówczas zachowuje najwięcej minerałów i warzyw.
Warunki przechowywania (pod warunkiem nie przerwania łańcucha chłodniczego):
*-6°C | 4 dni |
**-12°C | 1 miesiąc |
***- 18 °C i niższej | do daty podanej nadrukiem na opakowaniu |
Wartość odżywcza 100g:
Wartość energetyczna | 61 kJ / 15 kcal |
Białko | 2,3g |
Węglowodany | 2,7g |
Tłuszcz | 0,4g |
- chronić przed rozmrożeniem
- po rozmrożeniu nie zamrażać powtórnie
Średnia wartość odżywcza w 100 g: | Średnia wartość odżywcza w porcji 200 g: |
|
Wartość energetyczna | 199,15 kJ / 47,53 kcal | 398,31 kJ/ 95,06 kcal |
Tłuszcz | 0,28 g | 0,56 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,04 g | 0,08 g |
Węglowodany | 7,85 g | 15,70 g |
w tym cukry | 4,18 g | 8,36 g |
Błonnik | 3,67 g | 7,34 g |
Białko | 1,56 g | 3,12 g |
Sól* | 0,16 g | 0,32 g |
* Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Sposób na Szpinak:
CANNELLONI ZE SZPINAKIEM
450 g mrożonego szpinaku
4 łyżki masła
2 jajka ugotowane na twardo
300 g sera twarogowego
100 g sera żółtego
2 łyżki posiekanych świeżych ziół
250 g makaronu cannelloni (grube rurki)
2 łyżki mąki
250 ml mleka (1 szklanka)
Szpinak rozmrozić i dusić z 2 łyżkami masła, często mieszając. Po wystudzeniu wymieszać z pokrojonymi w kostkę jajkami, twarogiem, połową sera żółtego i ziołami. Przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć i napełnić farszem. Z dwóch łyżek masła i mąki zrobić zasmażkę, zagotować z mlekiem. Napełnione farszem Cannelloni ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać resztą żółtego sera. Zapiekać w temp. 180°C przez 30 minut.